Teknoloji Kullanımı Ve Çocuklarımız Üzerindeki Etkileri

Teknoloji Kullanımı Ve Çocuklarımız Üzerindeki Etkileri

Teknoloji Kullanımı Ve Çocuklarımız Üzerindeki Etkileri

 

Şehir hayatında yaşamını sürdüren çocuklar doğa ile bağlantısını koparıyor. Kapalı ortamlarda teknoloji ile iç içe yaşamanın gerek psikolojik gerekse sağlık açısından birçok olumsuzlukları vardır. Doğada gelişin olayların gözlemlenmesi, hayvan ve bitkilerle iletişim gelişim çağındaki çocuklara ruhsal yönden olumlu etkiler sunar. Beceri kazanımları artar. Sosyal ilişkileri güçlenir.

 

Teknolojinin insan hayatına girmesi ile birlikte çocuklarında yaşam tarzını değişti. Kapalı ortamlarda teknoloji bağımlılığı arttı. Bağımlılık yüzünden sosyallikten uzak, kendi içine kapalı nesiller yetişiyor.

 

Teknoloji bağımlılığı nedir?

 

Kapalı ortamlarda yaşam süren çocuklar zamanlarının büyük bir bölümünü teknolojik araçlar ile geçirir. Doğadan uzak kapalı mekânlar içerisinde yaşanan şehir hayatı, çocuğu tamamen teknoloji bağımlısı yapar. Küçük yaşlarda çocuklara verilen cep telefonu ve tabletler zamanın geçmesini sağlar. İlerleyen zamanlarda ise alışkanlık haline gelerek ileriki yaşamlarında hava, su gibi zorunlu ihtiyaç haline gelir. Teknolojinin vermiş olduğu zararlı etkilere rağmen alışkanlık devam eder. Sosyal yaşantıdan sanal bir yaşantıya geçiş teknolojiye olan bağımlılığı artırır.

 

Teknoloji Bağımlılığı nedenleri

 

Ebeveynlerin çocuklara zaman geçirmeleri için cep telefonu ve tablet gibi araçları hizmetlerine sunması bağımlığın başlangıcıdır. Oyun seçeneği, doğada aktivite eksikliği,  anne ve babanın çocuğa gereken ilgiyi göstermemesi, teknoloji bağımlılığın sebeplerindendir.

 

Günün büyük bölümünü sanal ortamda geçiren çocuk iletişim kurma noktasında zorluk çeker. Sanal yaşamı gerçek yaşama tercih ederek rahat hissettiği yerde fazla zaman harcar.

 

Teknoloji Bağımlılığı Nasıl Bırakılır?

 

Hayatına teknoloji bağımlılığı olan çocukların teknolojiye olan bağımlılıklarını bertaraf etmek için öncelikle doğa ile aktiviteler gerçekleştirmelidir. Hafta sonları yeşil alanlara düzenlenen piknikler doğa yürüyüşleri bağımlılığı azaltır. Doğanın sunmuş olduğu oksijen vücudun enerjisini artırır. Doğada gerçekleşen olayların izlenmesi, çocuğun doğa ile iletişimini artırır, merak duygusunu ön plana çıkarır.


İkinci atılacak adım teknoloji ile ilgili konularda çocuklara rehberlik sunulmasıdır. Etkili bilgilendirme, doğru yönlendirme bağımlılığı minimuma indirir. Günün büyük bir kısmını teknolojik aletlerle geçiren çocuklara sağlıklı yöntemler seçilerek interneti sağlıklı kullanma noktasında bilgilendirme yapılmalıdır.

 

Doğa ile iç içe Hayat

 

Doğa ile iç içe hayat yaşayan çocuklarda bedensel olarak gelişim hızlanmaktadır. Enfeksiyonlara karşı vücut dirençli olur. Çocukların büyüme çağlarında doğa ile bütünleşik bir yaşam sürmesi bedensel ve ruhsal açıdan olumlu sonuçlar verir. Hastalıklara karşı vücut direncini muhafaza eder. Çocukların motor becerileri doğal ortamda gelişir. Sık hareket etme ve spor yapma fırsatı yakalar. Özellikle bahar aylarında doğadaki gelişmeleri takip eden, oyunlar oynayan çocukların doğaya olan ilgileri artar. Gerekli güneş ışığı takviyesi sayesinde vücut için gerekli vitaminler vücuda depolanır. Kemik gelişimi sağlıklı bir şekilde gerçekleşir.

 

Geleceğe Atılan Adım

 

Geleceğe adım atmak isteyen çocuklar için ailelere sunulan hizmetin tek adresi www.fibroidanne.com sitesi ziyaret edilebilir. Gerek kapalı mekânlarda gerekse açık alanlarda eğitici akıl ve zekâ oyunları ile ilgili bilgilere ulaşılabilir. Unutulmaması gereken nokta çocuklar gelecektir. Geleceğe adım atmak sizlerin elinde. 

 

 

 

Etiketler: teknoloji kullanımı ve çocuklar
Haziran 17, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR